Loutkar.online

Dolenská, Kateřina: Divadlo loutek a objektů už se téměř nehraje…

…říká o izraelském loutkářství Shahar Marom, umělecký ředitel jeruzalémského Divadla Vlak, které u nás (jako Train Theatre) hrálo například na festivalu Mateřinka 2009 a které platí za nejznámější loutkové divadlo v Izraeli. Jak vypadá tamější současné loutkářství a čím je specifické oproti zbytku světa?

Kdo jsou podle vás nejdůležitější osobnosti moderního izraelského loutkového divadla?

Mě osobně nejvíc ovlivnili moji učitelé ze školy vizuálního divadla v Jeruzalémě: Hadas Ophrat, který ve své tvorbě propojuje výtvarné koncepty a performanci, Roni Mosenson-Nelken, jež nás učila základy manipulace, a Marit ben Israel, která učí režii prostřednictvím designu. Velký vliv na mě také měla skupina umělců kolem Divadla Vlak, kteří jsou špičkou v loutkovém divadle pro děti Ale určitě bych měl zmínit i Miri Peeri, Alinu Ashbel, Maria Kotliar a Naomi Yoeli.

Kdo podle vás dnes patří v Izraeli mezi nejpozoruhodnější divadelní tvůrce?

Pro děti rozhodně Divadlo Vlak; máme asi osm inscenací, které jsou vhodné pro mezinárodní festivaly. Aviv Horovitz, který je jedním z nejmladších umělců v našem divadle, připravil nádhernou inscenaci Once Upon a World, s kterou by chtěl objet svět, až skončí éra covidu. Pro dospělé by to byli Ariel Doron a jeho inscenace Plastic Heroes a Boxed, dále Meital Raz a jeho Zebras nebo Talk with Death. Určitě také Ari Teperberg s inscenací When My Heart Stood Still nebo Yael Rasooly a její Paper Cut a další.

Kolik profesionálních loutkových divadel dnes v Izraeli přibližně působí?

Divadlo Vlak, Loutkové centrum Holun a Bait 9. Zbytek jsou nezávislí umělci a soubory.

Existuje v Izraeli komunita amatérských loutkářů?

Většinou je to aktivita jenom pro děti nebo pro lidi třetího věku.

Jaký je u vás systém financování kultury?

Divadlo je v Izraeli obecně podporováno ministerstvem kultury a jednotlivými obcemi; záleží na konkrétní lokalitě. Také jsou k dispozici různé fondy. Soukromý sektor není na dárcovství příliš zvyklý, ale to se pozvolna mění.

Vychází u vás odborný časopis, který se zaměřuje na loutkové divadlo?

Ne. Máme pouze několik divadelních kritiků, kteří píšou i o loutkách, ale jejich hlavní náplň to není.

Existují v Izraeli kromě pobočky UNIMA ještě nějaké jiné profesní organizace, které pečují o loutkové divadlo?

Ne. A UNIMA Izrael není jako organizace příliš funkční.

Kolik je zde specializovaných divadelních festivalů a s jakou pravidelností se konají? Mají nějaké konkrétní zaměření?

Je jich několik, většina pro děti nebo dospělé. Okrajovým formám divadla včetně vizuálního divadla a performancí se jich věnuje jen pár. Divadlo Vlak pořádá každý rok po pět dní v srpnu Jeruzalémský loutkový festival. Na tomto festivalu je vždy zastoupeno pět mezinárodních inscenací a uvádí to nejlepší z místních scén. Také nabízí různé speciální projekty.

Jaké trendy dnes sledujete v izraelském loutkářství?

Dnes se hodně pracuje se zvukovými experimenty, vizuálním pohybem těla a technologií. Divadlo loutek a objektů v tradičním slova smyslu už se téměř nehraje.

Uživí se v Izraeli loutkové divadlo určené čistě dospělému publiku?

Hrát pro dospělé vždy bylo složité, protože Izrael je malá země. Naši umělci se proto orientují spíš na mezinárodní scénu. Uživit se dá tím, že pracujete najednou v různých uměleckých oborech.

Jaké je v izraelské společnosti postavení loutkového divadla? Má přirozený respekt i v porovnání s jinými divadelními druhy? Nebo slouží především jako zábavně-edukativní platforma pro děti?

Hlavně pro děti. Lidé uznávají dobré a kreativní divadlo, a to zejména pokud nabídne jedinečný jevištní jazyk. Některé ze současných vizuálních a loutkových inscenací takový zážitek poskytují.

Loutkář 3/2021, s. 21–22.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.