Loutkar.online

Drtina, Michal: Medailony českých a slovenských loutkářů

Medailony loutkářských osobností vznikají jako jedno ze záchovných opatření zápisu českého a slovenského loutkářství na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO od roku 2018. Projekt realizuje Národní informační a poradenské středisko pro kulturu NIPOS Praha s podporou Ministerstva kultury České republiky.

V projektu jsou zpracovávány medailony osobností loutkového divadla od minulosti do současnosti. Základní návrh 250 jmen byl po diskusi s odborníky na loutkové divadlo postupně doplněn. Nyní obsahuje více než 320 záznamů. Stále není uzavřen a může být doplňován, aby obsáhl co nejkomplexnější přehled osobností vývoje českého, respektive československého loutkového divadla.

Na jednotlivých medailonech se do dnešního dne podílelo šestnáct autorů jejichž hotové práce jsou zveřejňovány od konce roku 2019 v internetové podobě na stránce www.loutkari.cz.

Zpracování jednotlivých hesel se ukázalo jako komplikované, zejména z důvodu dodržení jazykové stálosti medailonků a standardů výběru literatury. Zde je nutné ocenit práci editorů, kteří se snažili sjednotit stylistickou podobu encyklopedie tak, aby byla co nejlépe připravena pro knižní vydání.

Na konci roku 2020 vyšlo prvních sto pět medailonů v knižní podobě ve svazku Loutkari.cz

Autorsky se pracuje na přípravě dalších medailonů a redakce ráda přivítá nové autory, kteří by se chtěli podílet na přípravě nových hesel pro internetovou i doplněnou knižní podobu tohoto projektu.

Loutkář 2/2021, s. 91.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.