Loutkar.online

Dolenská, Kateřina: Úvodník

Vážení a milí čtenáři,

těžko uvěřit, že už rok žijeme v zajetí virové pandemie, v naprosto nestandardních podmínkách, kdy mlčí nejen múzy, ale i veškerý společenský život. Ticho je ve školách, divadelníci zkouší do šuplíku a my v redakci luštíme stále složitější rébus, jak i nadále psát o neexistujícím divadle a neopakovat se. Rozhodli jsme se tedy pro letošní rok zahájit více seriálů a představit více osobností spjatých s loutkovým divadlem, než bývá v dramaturgické skladbě tohoto časopisu proporčně obvyklé, a budeme doufat, že v příštím ročníku dáme naopak více prostoru aktuální kulturní publicistice. Už teď se na tu smršť recenzí skvělých loutkářských novinek a reportáží z festivalů moc těšíme!

Jaké seriály nás tedy pro letošek čekají? Hlavní téma letošního ročníku bude opět „cestovatelské“ a v prvním čísle nás zavede do východní Evropy – představíme si loutkářství v Rusku, Bělorusku, v pobaltských státech a na Ukrajině.

Osobností tohoto čísla je skvělý muzikant a neobyčejně laskavý člověk Vráťa Šrámek – velkým rozhovorem s ním otevřeme cyklus portrétů významných hudebních skladatelů, kteří pracují v loutkových divadlech a na něž se někdy trochu zapomíná. Je načase jim tento dluh splatit!

Další seriál jsme si v redakci pracovně nazvali jako „Sourozenci v loutkovém divadle“, protože se v našem oboru vyskytuje až překvapivě velké množství rodinných klanů – v tomto čísle představíme sestry Terezu a Mirku Venclovy, respektive Terezu Vašíčkovou a Miroslavu Bělohlávkovou, které se usmívají i na titulní stránce.

Další novinkou bude seriál o zajímavých workshopech zaměřených na loutkové divadlo, v tomto čísle ho zahájí rozhovor s Janem Horkým a Jindřichem Krippnerem o platformě DidaDiv.

Miniseriál letos věnujeme i problematice autorskoprávních vztahů a závazků (nejen) v loutkovém divadle.

A protože jsme ani zdaleka nevyčerpali portfolio skvělých loutkářských scénografek, pokračujeme jejich medailony i letos – pro první číslo jsme vybrali Renatu Voseckou (Pavlíčkovou).

Konstantou samozřejmě zůstává seriál o animovaném filmu a loutkových pořadech v Československé/České televizi.

Přeji vám všem pevné zdraví, trpělivost i víru, že se dočkáme světla na konci covidového tunelu a život se (snad alespoň trochu!) vrátí do normálu.

Kéž by to bylo brzy.

Kateřina Dolenská

Loutkář 1/2021, s. 1.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.