Loutkar.online

redakce: Tomáš Dvořák oceněný

Jednu z letošních Cen Ministerstva kultury ČR, které byly uděleny 28. října, získal za oblast divadla režisér Tomáš Dvořák za osobitý celoživotní přínos rozvoji českého loutkového divadla a jeho reprezentaci v zahraničí. Po dlouhé době se tak dostalo oficiálního státního uznání zástupci loutkářského oboru.

Letos se vzhledem k celosvětové pandemii koronaviru neuskutečnilo slavnostní předání cen na Nové scéně Národního divadla a ceny byly laureátům předány individuálně. Česká televize připravila seriál medailonků všech oceněných, které postupně odvysílala na programu ČT Art – díl věnovaný Tomáši Dvořákovi se vysílal 3. listopadu a je dostupný v archivu ČT.1 Jako laudatio oceněnému divadelníkovi si z něj dovolíme odcitovat krásná slova Petra Maroviče, který byl v medailonu označen jako „památkář a kamarád“.

Tomáš Dvořák není kamarád. To je přítel.

A s přítelem, s kterým se znáte skoro čtyřicet let, se krásně povídá, ale i krásně mlčí. Protože máme za ta léta mezi sebou dané některé věci, na které máme stejný názor, na život, na lidské pachtění, na politiky. Dost nás spojují i rodinné příběhy.

Tomáše znám, myslím si, velmi dobře.

Toho člověka jsem za těch čtyřicet let skoro neviděl s knížkou. A přitom je sečtělý.

Na vernisážích se moc nepotkáváme, a přitom má velký přehled.

O jeho výtvarné invenci nemá cenu ani povídat, protože za něj mluví jeho neskutečně nádherné loutky.

Nádherně povídá o přírodě, o broucích, o rybách, o květeně.

Prostě ví toho stokrát víc než já.

Ten člověk je pro mě v podstatě renesanční osobnost, ovšem trošku střihnutá starým Burgunďanem.

A vím jednu věc, a o té jsem stoprocentně přesvědčen: že ta cena za jeho celoživotní výkon a za práci, kterou odváděl v Divadle Alfa a pro nás pro všechny, je plně zasloužená.

Gratulujeme!

Poznámky pod čarou

https://www.ceskatelevize.cz/porady/13784946918-ceny-ministerstva-kultury-2020/220542150360002/ (cit. 5. 11. 2020)

Loutkář 4/2020, s. 52.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.