Loutkar.online

: Korejské divadlo namsadang nori (2009)

Namsadang nori (v překladu „kočující mužské klaunské divadlo“) je syntetická tradiční lidová show. Původně ji provozovali potulní komedianti (výhradně muži) a předávali si ji z generace na generaci, nyní je v Koreji udržována při životě profesionálními divadelníky (skupiny už mohou být smíšené). Jedna skupina namsadang nori čítá 40–50 herců, muzikantů a akrobatů. Vystoupení je složeno z šesti částí: z vystoupení „folkové hudby“ (tzv. pungmul, ve složení perkuse, gongy a bicí) zahrnující i zpěv a tanec; dále je to tanec s maskami (talnori) představující ve čtyřech komických scénách lidi z různých společenských tříd (aristokratický pán a vzdorný sluha, starý pár a konkubína, buddhističtí mniši oddávající se světským potěšením ad.), výstupy akrobatů (salpan), chůze po desetimetrovém laně (eoreum), klauniády a žonglování (rotující obruče, řešeta a lana – beona) a součástí je i loutkové divadlo (deolmi), kde se může v sedmi scénách objevit až padesát loutek společně s vypravěčem a hudebníky. Jeviště vykryté černými závěsy je umístěno asi metr nad zemí. Loutkáři animují spodové loutky bez ovladatelných rukou zpoza opony a vedou dialog s vypravěčem sedícím před pódiem spolu s hudebníky.

Vystoupení probíhají venku a v minulosti sloužila především k pobavení venkovského publika. Kočovní umělci žili z malých výdělků za svá představení a obvykle pobývali v buddhistických chrámech. Často prodávali amulety, které mniši vyrábí, a část svých příjmů dávali hostitelským chrámům.

Loutkář 4/2020, s. 26–27.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.