Loutkar.online

: Turecký stínový Karagöz (2009)

Karagöz1 je forma stínového divadla odvozená od jména hlavní postavy, v níž se na bavlněné plátno promítají stínové loutky vyrobené z velbloudí nebo hovězí kůže. Představení začíná výstupem postavy, která publiku prozradí téma kusu a zmizí za pronikavého zvuku píšťalky. Hlavní část večera může zahrnovat zpěv, hudbu, poezii, jazykolamy či hádanky a obvykle se v ní ukazují komické příběhy dvou hlavních postav: Karagöze a Hadživata. Epizodní figurky, které často hovoří regionálními akcenty, slouží jako zdroj komiky; mezi populární charaktery patří například kabaretní zpěvačka Kantocu a iluzionista-akrobat jménem Hokkabaz.

Tento typ stínového divadla vyžaduje zkušeného loutkáře, který je schopen oběma rukama ovládat loutky a používat různé hlasy; čtyři loutkáři společně zvládnou odehrát představení s desítkami postav. Hlavní herec (hajali) může mít jednoho nebo více elévů, kteří se u něj učí řemeslu, asistují mu a často doprovázejí jevištní akci hudbou (obvyklým doprovodným nástrojem je tamburína).

Představení s Karagözem se kdysi hojně hrávala v kavárnách, na zahradách a na veřejných prostranstvích, zejména během svatého měsíce Ramadánu; dnes se hraje většinou ve školách a kulturních centrech větších měst.

Poznámky pod čarou

Podrobně jsme o fenoménu Karagöz a jeho různých variantách (Karaghiozis, Aragoz ad.) psali v Loutkáři 3/2019, s. 27–28.

Loutkář 4/2020, s. 20–21.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.