Loutkar.online

Vondráková, Adéla: Klára Pernicová

Zajímá mě, jakým způsobem člověk vnímá a chápe svět, píše na svých webových stránkách Klára Pernicová, jedna z nejvýraznějších mladých umělkyň současnosti, vystavující v České republice i v zahraničí (Německo, Velká Británie, Finsko, Belgie). Třiatřicetiletá umělkyně v současné době studuje v doktorském programu katedry alternativního a loutkového divadla DAMU, její zaměření bylo ale vždy víc výtvarné než přímo divadelní. Po Střední škole uměleckých řemesel v Brně, kde se věnovala grafickému designu, začala studovat Pedagogickou fakultu (katedra výtvarné výchovy) Masarykovy univerzity a později studovala i na Pedagogické katedře Univerzity Karlovy. V roce 2007 nastoupila do Ateliéru intermediální tvorby Milana Knížáka na pražské Akademii výtvarných umění, kde byl kladen důraz na možnost tvorby napříč uměleckými druhy a médii. Klára Pernicová prošla také Ateliérem nových médií (doc. Anna Daučíková) AVU. Ve své tvorbě se věnuje systematickému potírání konvenčního vidění světa, což dokazuje například i série jejích šperků a nositelného designu: vytvořila piercingy v podobě zanícených uhrů, náušnice pracující se zcela realistickou podobou klíšťat či sluchátka představující šneky a slimáky lezoucí do uší. Autorka tak hledá hranici mezi přírodním a umělým, snaží se definovat „vylepšení“ a upozornit na absurdní stereotypy, kterým je lidské vnímání okolního světa podřízeno. Kromě objektů samotných se věnuje i videím, kde prezentuje objekty v jejich vlastní podstatě, bez snahy o vytvoření metafory či paralely. Objekty neanimuje a nevede je přímo, nechává je, aby se animovaly samy (Gumička, ve videu sledujeme samovolné rozmotávání zkroucené kancelářské gumičky), anebo je nechává reagovat na okolní vlivy (Těstoviny, těstoviny rozpohybované varem vody; Život, kočka upletená z lehké bílé hmoty podobné vatelínu je rozpohybována poryvy větru). Jedním z výtvarně-divadelních projektů Kláry Pernicové je také Don Šajn, který vznikl na motivy klasické loutkářské předlohy. Autorka v patnáctiminutové inscenaci doplnila text přednesený Janem Přeučilem o animaci plochých papírových loutek. Ty umístila do mraveniště a vlastní animaci tak nechala na mravencích. Střih videa se však nepokouší o nějakou rafinovanost, naopak akceptuje „chyby“ v animaci a nechává dominovat přirozenou podstatu dění.

(av)

Klára Pernicová

The article aims to capture the essence of the work of multimedia artist Klára Pernicová, a graduate from Milan Knížák\’s Intermedia Studio and a PhD student at the Department of Alternative and Puppet Theatre at DAMU. In all her work, be it objects or videos, the author systematically challenges the conventional view of the world. The article examines her jewellery, videos with objects animated by themselves (Gumička) or through influences from the external environment (Těstoviny, Život). Of particular note was the production of Don Šajn in which paper puppets were moved by ants.

Loutkář 4/2018, s. 47.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.