Loutkar.online

Malíková, Nina: Erik 2017

Každoroční udílení Erika při Přeletu nad loutkářským hnízdem se stalo už tradicí. Konečné hlasování probíhá po posledním představení přehlídky a opětovně je třeba zdůrazňovat, že Erik není cenou Přeletu, ale výsledkem anketního hlasování.

O tom, že se získáváním hlasů oslovených odborníků to není jednoduché, jsme psali snad při každém bilancování erikovské ankety. Počet oslovených se sice v poslední době rozrostl (z původních 33 na 50), ale stesky nad tím, že oslovený nemůže poslat svůj hlas či hlasy proto, že neviděl dostatečné množství inscenací (v horším případě vůbec žádnou), jsou každoročně stejné. I když Přelet nabízí právě možnost doplnit si přehled (vzpomeňme si na vábivý slogan prvních Přeletů: Kdo chce mít přehled, navštíví Přelet!), problém zůstává stále stejný a o tom, že je anketa a její naplnění kolem ceny Erik výzvou pro další ročník, se mluví a píše také už léta. Tak teď jen opravdu vážně: co s tím nově zvolené předsednictvo Českého střediska UNIMA v roce 2018 udělá?! Erik, oborová putovní cena udělovaná od roku 1997, je přece cenou Českého střediska UNIMA a spolu s Přeletem jednou z mála možností zviditelnění činnosti této mezinárodní loutkářské organizace u nás!

Letošního Erika získala opravdu s vysokým náskokem pozoruhodná a inspirující inscenace Naivního divadla Liberec Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých (v režii Filipa Homoly a výpravě Kamila Bělohlávka, s hudbou uskupení Kora et le Mechanix). Lze jen doufat, že se vítězná inscenace i přes provozní omezení (inscenace je určena dospělému publiku a dospívající mládeži a její režijně-scénografické komorní řešením počítá s omezeným počtem diváků) objeví co nejdříve nejen v Praze, ale i na některém z dalších divadelních festivalů.

Jen rozdíl jednoho bodu určil pořadí dalších dvou inscenací. Na druhém místě „zabodoval“ Bajaja pražského Studia Damúza (režie Filip Jevič, scénografie Kamil Bělohlávek, kostýmy Tereza Venclová), inscenace, která od své premiéry prošla křtem ohněm na několika loutkářských přehlídkách a festivalech (Mateřinka, Loutkářská Chrudim) a po všech stránkách dozrála.

Příjemným překvapením letošního Přeletu byla živá dynamická inscenace plzeňské Alfy Tři siláci na silnici (režie Tomáš Dvořák, výprava Ivan Nesveda a vydařená hudba Petra Vydareného), která se umístila na třetím místě a o které určitě ještě uslyšíme.

Loutkář 4/2017, s. 96.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.