Loutkar.online

red: Kurýr

Kurýr 6–13

Z domova

Normalizační loutka

31. října měl premiéru loutkový film Normalizační loutka v režii Radka Berana, který vypráví „o životě za husákovské normalizace podle skutečných událostí ze života tvůrců“ a který vznikl v rámci projektu Příběhy bezpráví. Snímek se na dobu normalizace dívá dětskýma očima a přibližuje svět školy, betonových hřišť a pionýrských schůzek, svět, který trestá každé vybočení z řady. Hlavní postava filmu má k hrdinství daleko, a tak volby, které v průběhu života činí, nejsou vlastně žádnými skutečnými volbami. Jako mnozí další i on se stává šedou myší. Snímek inspirovaný skutečnými událostmi ze života autorů, vznikl ve spolupráci organizace Člověk v tísni a divadelním souborem Buchty a loutky. Loutkové pasáže jsou proloženy mnoha archivními záběry.

Loutky v Celetné

Po celý listopad a začátkem prosince se v pražském Divadle v Celetné konal 6. ročník loutkového festivalu – každý víkend odehrály soubory z celé republiky pohádky určené dětem všech věkových kategorií. Letos se v Celetné objevily například soubory Studio dell’arte z Českých Budějovic, Divadlo Alfa z Plzně, Teátr Víti Marčíka, Buchty a loutky, Divadlo DRAK z Hradce Králové a Činoherní studio z Ústí nad Labem.

Erik na provázku

V neděli 4. listopadu byla během přehlídky Přelet nad loutkářským hnízdem udělena cena Českého střediska UNIMA Erik. Letošním laureátem se stala inscenace brněnského Divadla Husa na provázku, Dášeňka aneb psí kusy, kterou na motivy Karla Čapka napsali, režírovali a hrají Jiří Jelínek a Anežka Kubátová. Inscenace je součástí projektu Čapek na provázku. Na pomyslném druhém místě skončily Pohyblivé obrázky Hany Voříškové.

První Noc divadel

V sobotu 16. listopadu proběhl vůbec první ročník evropského projektu Noc divadel 2013, do kterého je zapojeno 11 evropských zemí a koná se už od roku 2008. V České republice si přes 80 souborů z 24 měst připravilo pro návštěvníky mnoho různorodých divadelních zážitků. „Noc divadel 2013 by měla být kombinací osvědčených receptů i originálních experimentů, ale především také příležitostí pro česká divadla a kulturní instituce, aby se předvedla v hravé, přátelské a pohostinné podobě,“ uvedla Martina Černá z Institutu umění-Divadelního ústavu (IDU), který akci koordinuje. Odezva návštěvníků byla natolik pozitivní, že už nyní se divadla začínají připravovat na další rok, aby mohla v sobotu 15. listopadu 2014 nabídnout příchozím ještě zajímavější a pestřejší zážitky. „V příštím roce chystáme i větší propojení s dalšími evropskými zeměmi, kde Noc divadel probíhá,“ doplnila Martina Černá.

Radikální divadlo včera a dnes

Pod tímto názvem se 14. listopadu uskutečnil v pražském Divadle Archa kulatý stůl na téma Česká dramaturgie: Radikalita versus realita. Odpoledne zahájila reportáž o divadelním fenoménu, jímž je slovenská Stanica Žilina-Zárečie, původní železniční stanice přeměněná v netradiční kulturní centrum, které má zajímavé aktivity i mimo toto nezvyklé a pro diváky nesporně přitažlivé prostředí. Součástí prezentace byla i ukázka z performance Šlapání zelí uvedené v rámci akce a reprezentující dramaturgii přirozenosti a jako jednorázový „event“.

Na diskusi, která probíhala i následující den na mezinárodní konferenci v Goethe Institutu, by měla v nejbližší době navazovat další setkání věnovaná tematice dramaturgie současného českého loutkového divadla, současné české scénografii, dramaturgii v současném českém tanci apod.

Při této příležitosti mohli účastníci setkání zhlédnout ojedinělou výstavu ve foyeru Divadla Archa, která je věnována 50 letům existence divadla Bread and Puppet a výtvarnému dílu Petera Schumanna.

Festival 13+

Od 27. do 30. listopadu se v Divadle v Dlouhé konal 5. ročník divadelní přehlídky určené mladým diváků od 13 let výše. Představila se na něm mimopražská divadla, která se tvorbě pro tuto specifickou věkovou skupinu dlouhodobě a úspěšně věnují. Na festivalu vystoupilo například plzeňské Divadlo Alfa, ostravské Divadlo loutek a Divadlo Športniki.

Ze zahraničí

Japonsko

Japonské loutkové divadlo PUK spojuje s českým loutkářstvím dlouholeté přátelství reprezentované v historii zejména osobností jednoho ze zakladatelů této tokijské loutkové scény panem Taiji Kawajirim.

I v současnosti nepřestávají v PUKu dění v našem loutkářství sledovat, a tak v ročence japonského loutkového divadla (The Yearbook of Japanese Puppetry 12, která vyšla na počátku tohoto roku, najdeme obsáhlé články věnované 60. výročí založení loutkářské katedry i informace o jejím současném profilu a možnostech studia, velká pozornost je věnovaná i 100. výročí časopisu Loutkář, včetně reprodukcí nejvýraznějších titulních stran tohoto nejstaršího loutkářského časopisu na světě.

V zářijovém čísle bulletinu, který vydává loutkové divadlo PUK, informuje Tamiko Onagi (předsedkyně Komise žen UNIMA) o své návštěvě na festivalu Mateřinka v červnu tohoto roku. Ve svém článku píše o atmosféře festivalu – od létajících slonů, přes počasí, pouliční vystoupení, výstavu ilustrací až po návštěvu radnice. Podrobněji popisuje představení Kostky slovinského loutkového divadla z Mariboru, které ji obzvláště zaujalo. Na závěr zmiňuje příjemné osvěžení před začátkem všech festivalových představení, kdy jednotliví členové Naivního divadla pobrukovali slavné věty z Vivaldiho Čtyř ročních období. Speciální pochvalu pak vyjadřuje řediteli festivalu Stanislavu Doubravovi.

-nm-

Nejlepší dárek pod stromeček – předplatné časopisu Loutkář

Máte v rodině zapáleného loutkáře a chcete mu udělat radost? Rádi byste někomu věnovali předplatné časopisu Loutkář jako dárek a nevíte, jak na to? Přemýšlíte o vánočním překvapení pro své kultury milovné kamarády či známé? Není nic jednoduššího: napište nám na adresu redakce@loutkar.eu a my Vám s ročním předplatným vystavíme i osobní dárkový certifikát!

BÁBKARSKE BIENÁLE V MARIBORE

Priznám sa, že keď som od pani Mojce Redjko, riaditeľky Bábkového divadla v Maribore, dostala pozvanie na 7. Bienále slovinských bábkárov, trošku som s prijatím váhala, lebo už pomaly poľavujem vo svojich aktivitách a účastiach na festivalových maratónoch. No v Maribore som ešte nikdy nebola, súčasné slovinské bábkové divadlo poznám veľmi málo, takže zvedavosť nakoniec zvíťazila, pozvanie som prijala a do Mariboru vyrazila. Hneď v úvode musím povedať, že vôbec neľutujem.

Festival sa konal,v dňoch 12.-15. septembra 2013 v Maribore a bol to už jeho siedmy ročník. Bienálne ho usporadúva Bábkové divadlo Maribor v spolupráci s ULU (Ustanova lutkovnih ustvarjalcev) a je to súťažná prehliadka slovinských kamenných alebo inštitucionálnych bábkových divadiel. Tie sú v Slovinsku dve, v hlavnom meste Ľubľani a v Maribore, hlavnom európskom meste kultúry 2012 a vybraných neštátnych, nezávislých divadiel a skupín, ktorých v Slovinsku momentálne pôsobí okolo tridsať. Bienále má aj nesúťažnú časť a rôzne sprievodné podujatia. Jeho ambíciou je vytvoriť slovinským bábkárom platformu pre vzájomné spoznávanie sa a možnosť konfrontovaťvýsledky svojej umeleckej tvorby posledných dvoch sezón.

Program tohoročného festivalu bol bohatý a pestrý, veľmi kvalitný a inšpiratívny. Selektorovi Urošovi Trefaltovi sa na Bienále podarilo vybrať inscenácie vzácne vyrovnané vo všetkých svojich zložkách (réžia, scénografia, herecké výkony, atď.). Medzinárodná porota (Zlatko Bourek, Barbara Bulatovič, Matjaž Pograjc) tak stála pred neľahkou úlohou, ako ceny rozdeliť. Rozhodla nasledovne:

zvláštnu cenu za originálne využitie divadelných konvencií získali tvorcovia inscenácie Ja, legenda (Zoran Petrovič, Nina Šulin, Andrej Hrvatin, Miljenko Knezoci, Barbara Jamšek, Andrej Vršič- bábkové divadlo Moment Maribor)

 cenu za zvláštny prínos si odnieslo divadlo AEIOU za inscenáciu Ty a ja. Porota ocenila komunikatívnosť s najmladším divákom a bezprostredný herecký prejav ( Mateja Ocepek, Katja Povše).

 Za interpretáciu scénickej hudby v inscenácii Vidkova košeľa Divadla Fru Fru z Ľubľane

dostal cenu Marjan Kuner.

 Cenu za originálny text hry Salto mortale (Bábkové divadlo Maribor) získal Nebojša Pop- Tasič.

 Svjetlan Junakovič si odniesol cenu za výtvarnú stránku inscenácie Ako išiel Schlemiel do Varšavy (Bábkové divadlo Maribor).

 Cenu za herecký výkon a animáciu v inscenácii Janče Ježek (Bábkové divadlo Maribor) porota pridelila Elene Volpi. Herečka so šarmom sebe vlastným priamo pred očami divákov z plasteliny a prírodných materiálov vytvárala scénu a aktérov hry, plynulo prechádzala zo sveta rozprávky do sveta reálneho, prirodzene a hravo komunikovala s deťmi.

 Cenu za herecký výkon a animáciu získali aj Martina Maurič Lazar a Brane Vižintin. V jednoduchej, ale efektnej scéne a réžii Silvana Omerzu v inscenácii Chytaj! (Bábkové divadlo Ľubľaňa) ich herecké výkony vynikli, boli precízne, presné.

 Cenu za réžiu inscenácie Salto mortale (Bábkové divadlo Maribor) pripadla Silvanovi Omerzuovi. Je zároveň aj scénografom tejto inscenácie. Jeho réžia je vynaliezavá, výtvarný rukopis svojrázny najmä bábky. V šťastnej symbióze režisér- výtvarník v jednej osobe vzniklo nenapodobniteľné, komplexné javiskové dielo.

 A konečne Grand prix. Odniesla si ju inscenácia Proces alebo Smutný príbeh Jozefa K. (Bábkové divadlo Maribor), na motívy románu Franza Kafku. Je to nadčasová hudobno- bábková kompozícia, v ktorej je divák vtiahnutý do centra diania. Jednotlivé scény sa v úžasnom tempe a v rýchlych strihoch striedajú, slovo, pohyb, svetlo, zvuk a rôzne efekty vytvárajú rôznorodý svet Jozefa K. Je to virtuózny javiskový koncert všetkých zúčastnených tvorcov pod réžijným vedením Matija Solceho so strhujúcimi hereckými výkonmi Mika Arhu a Mika Bezeljaka.

 Cenu za celoživotné dielo dostal všestranný chorvátsky umelec- výtvarník Zlatko Bourek. Veľmi často spolupracoval so slovinskými bábkovými divadlami a režisérmi Edi Majaronom, Jelenou Sitar Cvetko a Matjažom Lobedom. S jeho bábkami z legendárnej Lysistraty či Zdravého nemocného (Bábkové divadlo Ľublaňa) sa účastníci festivalu mohli stretnúť na výstave Erudita, inštalovanej v multimediálnom mariborskom centre KIBLA. Zlatko Bourek je tvorcom čarovného sveta , jeho divadlo je divadlom fantázie a zázrakov.

Súčasťou bienále bola tiež výstava Pionieri vo foyeri Bábkového divadla Maribor, venovaná zakladateľom slovinskej bábkarskej scénografie Ajša Pengovi, Mare Kralj a Slavkovi Hočevarovi. Na pôde festivalu prebehlo sympózium o problémoch a trendoch súčasného slovinského bábkového divadla a stretnutie so zahraničnými hosťami festivalu.

7.Bienále slovinských bábkarov bolo bezchybne zorganizované a inscenácie svojou kvalitou uspokojili a potešili aj tých najnáročnejších divákov.

Ivica O Z Á B A L OV Á

Loutkář 6/2013, s. 2–3.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.