Loutkar.online

Lešková-Dolenská, Kateřina: Kurýr

Křest CD Perníková chaloupka

25. dubna bylo po představení Perníková chaloupka v pražském Divadle Minor pokřtěno nové CD se záznamem inscenace, které vzniklo ve spolupráci divadla s Českým rozhlasem. Inscenace, koncipovaná jako rockový divadelní koncert pro celou rodinu vznikla u příležitosti festivalu Struny podzimu 2012 (v sekci Struny dětem) v režii Jakuba Vašíčka.

Úchvatný svět historických loutek

Loutky a loutková divadla z let 1850–1950 ze sbírky Marie a Pavla Jiráskových jsou od 1. května do 31. srpna k vidění na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. Značná část výstavy je věnována fenoménu školního a spolkového loutkového divadla. Výstava představuje ukázky modelovaných loutek i loutky jedinečné, originální, vytvořené umělci pro konkrétní divadla a stejně tak divadla sestavená z tištěných dekorací i divadla s originálními ručně malovanými kulisami.

Premiéra Pitínského slovníku

Divadlo Disk uvedlo 3. května 2013 premiéru první absolventské inscenace 3. ročníku herectví Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU, kterou se stala scénická koláž z literárního díla Jana Antonína Pitínského nazvaná Pitínský slovník. Režisérem inscenace je Braňo Mazúch.

Nositelé odznaku Zlatý Tyl 2013

Od roku 2002 uděluje Zlaté Tyly komise ustavená Českou obcí sokolskou, Divadelním centrem Podbeskydí, Svazem českých divadelních ochotníků, Skupinou amatérských loutkářů SČDO, organizací Orel ČR a Volným sdružením východočeských divadelníků, doplněná později zástupcem Občanského sdružení divadelních ochotníků. K 1. květnu 2013 schválila nových devět nositelů, jimiž jsou Rudolf Felzmann (1941), Petr Hlaváč (1943), Jaroslava Kejzlarová (1936), Jiří Kristl (1935), Jindřich Slunečko (1932), Milan Šára (1928), Jan Štěpánský (1942), Hana Trávníčková (1949) a Josef Ženata (1941).

Slavnost UNIMA/UNIMA Festum 2013

V pondělí 20. května 2013 se v pražské Říši loutek uskutečnilo tradiční setkání připomínající založení mezinárodní loutkářské organizace UNIMA. V programu se objevilo například vystoupení Marky Míkové a Tradičního loutkového divadla Zvoneček, proběhla prezentace výstavy českých loutek v USA Strings Attached a slavnost ukončilo představení Kouzelná flétna v režii Karla Brožka.

Ohromné maličkosti 2013

V pražském Divadle Na zábradlí se v sobotu 25. května uskutečnil už 7. ročník festivalu pořádaného redakcí časopisu Svět a divadlo Ohromné maličkosti, který byl letos koncipován jako dětský den s tajemnou poutí divadlem a loutkovými, činoherními, hudebními, výtvarnými i jinými atrakcemi. Návštěvníci mohli zhlédnout krátké produkce na různých místech divadla souborů Antonín D.S., Boca Loca Lab, Naivního divadla Liberec a jednotlivců Arnošta Goldflama, Petra Nikla, Ctibora Turby a dalších.

Dítě v Dlouhé 2013

Od 29. května do 2. června 2013 pořádalo pražské Divadlo v Dlouhé již 15. ročník divadelní přehlídky pro děti a jejich dospělé Dítě v Dlouhé. Pražskému publiku se na něm opět představil výběr z inscenací mimopražských profesionálních divadel hrajících pro děti a mládež. Všechna festivalová představení letos vycházela z klasických literárních předloh, ať už to byly pohádky jako Popelka či Budulínek nebo zásadní díla české i světové literatury (nejen pro děti) – Bylo nás pět, Robinson, Kytice a Dášeňka. Víkendový program opět obohatil divadelní jarmark a prohlídky zákulisí. Cenu Vojty Šálka, udělovanou na základě diváckého hlasování letos získala zmiňovaná Dášeňka.

Mateřinka 2013 se blíží

22. ročník festivalu profesionálních loutkových divadel s inscenacemi pro děti předškolního věku Mateřinka 2013 bude probíhat od úterý 18. června do soboty 22. června 2013, kdy bude v sále NDL slavnostní zakončení a vyhlášení výsledků. V soutěžním programu festivalu své síly poměří českých divadel a skupin (Divadlo Alfa Plzeň, Divadlo Minor Praha, Naivní divadlo Liberec, Divadlo Husa na provázku, Buchty a loutky Praha a další) a 6 divadel ze zahraničí – z Belgie, Francie, Španělska, Švédska a Slovinska. Tradičními hosty budou loutkáři ze Slovenska, v letošním ročníku to bude Divadlo Piki.

V Severočeském muzeu bude během festivalu, a poté celé divadelní prázdniny, reprezentativní výstava loutek z Moravského zemského muzea v Brně, nazvaná Skromné stánky múz, aneb rodinná loutková divadla, která nabídne kromě krásné kolekce loutkových divadel i interaktivní prostor pro dětské návštěvníky.

Obrazy z dějin českého loutkářství získaly cenu

Nakladatelství Arbor vitae získalo v prestižní soutěži Gloria musaealis, v kategorii Muzejní publikace roku 2012, zvláštní ocenění za knihu Obrazy z dějin českého loutkářství, vydanou ve spolupráci s Muzeem loutkářských kultur v Chrudimi.

Loutkář 3/2013, s. 2–3.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.