Loutkar.online

-dlo-: Zemřeli

Významný člen uměleckého souboru ostravského Divadla loutek zemřel 12. dubna 2013. Jiří Volkmer (nar. 1934) byl zakládajícím členem Divadla loutek, v ostravském loutkohereckém souboru působil od 1. srpna 1953. V českém loutkářství zanechal hlubokou stopu jako herec i jako režisér. V souvislosti s ním se za jeho nejaktivnějšího profesního období hovořilo o „ostravské loutkářské škole“.

V DLO ztvárnil nespočetně rolí a režíroval kolem dvaceti inscenací. Pro Českou televizi režíroval asi sto dvacet loutkových filmů a hrál v nich více než sto rolí.

Citlivé práci s loutkou naučil několik generací mladých loutkářů. Získal řadu ocenění na celostátních festivalech Skupova Plzeň a Mateřinka. V posledním roce života byl divadlem navržen na Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla.

Loutkář 2/2013, s. 47.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.