Loutkar.online

-nm-;-kld-: Kurýr

Kurýr 6–12

Z domova

Výstava Klauni, čerti, Kašpaři

V Městském muzeu v Mariánských Lázních je od 10. října. do 6. ledna 2013 k vidění výstava Klauni, čerti, Kašpaři. Vystavené historické loutky jsou ze sbírky manželů Marie a Pavla Jiráskových.

Aktivity Muzea loutkářských kultur

31. října se v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi uskutečnila přednáška kurátorky MLK Lucie Miklovičové na téma Fenomén východočeského loutkářství.

14. listopadu 2012, v souvislosti s náhlým úmrtím Břetislava Pojara, uspořádalo MLK přednášku o tomto významném tvůrci animovaných filmů nazvanou „Pane, co jste mi to udělal“. Michaela Mertová, historička Národního filmového archivu návštěvníkům přednášela o životě, pedagogické činnosti a tvorbě Břetislava Pojara a svou přednášku doplnila projekcí.

Kromě odborných přednášek připravilo Muzeum loutkářských kultur také novou výstavu nazvanou Kašpárci celého světa, jejíž vernisáž se uskuteční ve středu 19. prosince 2012 v 17.30 hodin. V rámci vernisáže proběhne i křest knihy Obrazy z dějin českého loutkářství, kterou MLK připravilo k příležitosti 40. výročí založení.

Další krok k zapsání do seznamu UNESCO

Národní rada pro tradiční lidovou kulturu doporučila východočeské loutkářství k zápisu na Seznam nehmotného kulturního dědictví. Na tento zápis jsou zařazovány tradice, které skupina obyvatel pokládá za své kulturní dědictví a předává je dalším generacím. Po podpisu ministryně kultury Aleny Hanákové by o východočeské loutkářství mělo pečovat Sdružení pro podporu tradic východočeského loutkářství.

Otevření zrekonstruovaného divadla v Bystřici u Benešova

27. října bylo nově otevřeno v Bystřici u Benešova Loutkové divadlo Kulíšek, a to pohádkou Jak Kapárek vaří živou vodu Františka Čecha a vystoupením přátel z kobyliského divadla Jiskra. Loutkové divadlo v Bystřici vzniklo v 50. letech minulého století. Zlaté časy souboru nastaly v roce 1957, kdy se stal členem souboru Zdeněk Juřena (1923–1995), pozdější šéf výpravy Divadla Spejbla a Hurvínka. Po odchodu Zdeňka Juřeny však soubor svou činnost přerušil, až před několika lety loutkářský soubor obnovil jeho nynější principál Mirek Macháček.

-psl-

Naivní divadlo Liberec získalo prestižní ocenění

V rámci již 12. ročníku udílení Cen Divadelních novin obdržel dramaturg a autor Naivního divadla Vít Peřina cenu za tvůrčí počin sezóny 2011/2012 v kategorii alternativní divadlo, a to za autorství hry Budulínek. Stejnojmennou inscenaci nastudovala v Naivním divadle režisérka Michaela Homolová, s výpravou Roberta Smolíka a hudbou Filipa Homoly.

Do Liberce však putuje i loutkářský Erik. Hlasování odborné veřejnosti Budulínkovi přiřklo titul „nejinspirativnější počin v oblasti loutkového a alternativního divadla za rok 2011“. Všem tvůrcům gratulujeme!

Možnosti dialogu Jana Švankmajera

Na konci října byla v Galerii hlavního města Prahy otevřena výstava prací Jana Švankmajera nazvaná Možnosti dialogu a podtitulem Mezi filmem a volnou tvorbou. Výstava bude pro veřejnost otevřena až do 3. února 2013. Výtvarník, loutkář, světoznámý filmový režisér a scenárista Jan Švankmajer (1934) je jediným českým umělcem zastoupeným ve stálé expozici Tate Gallery v Londýně. Jeho životním postojem je surrealismus.

Samotná koncepce výstavy se odvíjí od jednotlivých filmů a představuje nejen artefakty a scény z autorových filmů, ale i jeho volnou tvorbu (objekty, koláže, frotáže, grafiku a taktilní objekty), která na filmy navazuje nebo jim předchází. Výstava poodhaluje autorovy inspirační zdroje a důležitost spolupráce se ženou Evou na výtvarné stránce jednotlivých filmů. Tento komplexní pohled na tvůrčí proces postupně odkrývá i konstantní a obsedantní témata Švankmajerovy tvorby (dětství, sen, jídlo, erotismus, loutkové divadlo atd).

Výstavu provází monografie z nakladatelství Arbor vitae věnovaná autorovu dílu v českém a anglickém jazyce. Autory koncepce knihy jsou Bertrand Schmitt a František Dryje, na její realizaci se podíleli další autoři. Monografie je koncipována chronologicky jako biografie umělce, jednotlivé oddíly sledující jeho životní a tvůrčí etapy navíc doplňují eseje, v nichž se autoři zabývají charakteristickými motivy Švankmajerovy tvorby.

Výstava Století s Loutkářem

Po červnové prezentaci v Muzeu loutek v Plzni byla po celý listopad v Ponorce pražského Divadla Minor k vidění výstava Století s Loutkářem. Návštěvníci si mohli prohlédnout dary věnované časopisu Loutkář k 100. výročí jeho založení – kresby, malby a grafiky od renomovaných českých umělců spjatých s loutkovým divadlem, např. od Adolfa Borna, Barbory Čechové, Pavla Kalfuse, Ireny Marečkové, Petra Nikla, Jana Schmida, Jiřího Suchého, Jana Švankmajera či Marka Zákosteleckého.

Novinky Divadla Líšeň

Brněnské divadlo Líšeň připravilo nový projekt uváděný pod názvem Figurkov. Jedná se o interaktivní hry inspirované šachy i deskovými hrami z celého světa. Figurkov je vhodný jako doprovodný program na dětská odpoledne, ale také jako vzdělávací program do školek, nebo pro trénování paměti v domově důchodců. Divadlo Líšeň se dlouhodobě věnuje také spolupráci s romskými umělci, novinkou je inscenace Princezna Tma, která může být doplněna tanečními dílnami romských tanců a besedou o romské kultuře.

František Váša získal v Polsku cenu za nejlepší film

Český film režiséra Františka Váši O rybáři Maršíčkovi, který je součástí celovečerních Autopohádek, vyhrál na mezinárodním festivalu Se-ma-for, konaném letos v říjnu v polské Lodži, cenu za nejlepší animovaný film. Autorovi srdečně blahopřejeme!

Kabaret Kainar–Kainar v Divadle v Dlouhé

Nová inscenace pražského Divadla v Dlouhé Kabaret Kainar–Kainar se divákům představila poprvé v sobotu 24. listopadu v divadelní kavárně, čímž navázala na předchozí kabarety (Kabaret Weiner, Kabaret Vian–Cami a Kabaret Prévert–Bulis). Kabaret Kainar–Kainar, jak již název napovídá, nespojuje dva autory, ale vychází z velmi širokého záběru tvorby básníka, hudebníka, výtvarníka a vůbec všestranného umělce Josefa Kainara. Nabízí večer s jeho texty, básněmi a písněmi s doprovodem hereckého big bandu Divadla v Dlouhé. Tento poetický svět je zkombinován s první českou absurdní hrou – Ubu se vrací. Milovníky loutek jistě potěší, že i na ně v Kabaretu Kainar-Kainar dojde!

Ze zahraničí

Nová kniha o Punchovi a Judy

Martin MacGilp, Dřevěný idol: Pan Punch ve Skotsku (A Timber Idol: Mr Punch in Scotland)

Po téměř 15 letech studia a příprav vyšla bohatě ilustrovaná kniha o Mistru Punchovi ve Skotsku. Autor prochází s postavou do 350 let vzdálené minulosti a mapuje její výskyt na poutích, ve městech, na ulici, na plážích, v koncertních halách, na bleších trzích a dalších místech. Kniha je určena pro všechny, kdo se zajímají o historii této komické a fascinující postavy, i těm, kteří se zajímají o dějiny loutkového divadla napříč stoletími. Pro více informací a případné objednání navštivte stránky www.gilpress.co.uk, zaváděcí cena pro členy UNIMA je 25 liber.

PUCK 19

(La marionnette et les autres arts)

Právě vyšlo 19. číslo odborné revue PUCK vydávané Mezinárodním loutkářským institutem (IIM) v Charleville-Mézières , které je věnováno loutkářským sbírkám a sběratelům (Colections et Collectionneurs). České loutkářství zde má, jistě po právu, velký prostor a hned tři články: Niny Malíkové o sbírce a hlavně sběrateli Jiřím Vorlovi, Jaroslava Blechy o soukromé kolekci Milana Knížáka a Simony Chalupové o pokladech Muzea loutkářských kultur v Chrudimi. Najdete zde ale informace a hlavně barevné fotografie i z řady dalších soukromých sbírek i muzeí (mj. Mnichov, Palermo, Obrazcovovo muzeum v Moskvě i loutky Paula Klee v Bernu).

Loutkář 6/2012, s. 248–249.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.