Loutkar.online

mlk: Co se děje v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi

Začátkem měsíce září se Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi rozloučilo s ředitelkou Mgr. Alenou Exnarovou. Ministr kultury Jiří Besser na její místo jmenoval Mgr. Simonu Chalupovou, absolventku divadelní režie a dramaturgie alternativní větve pražské DAMU, která dosud pracovala jako externí režisérka a autorka her v oboru tzv. alternativního a loutkového divadla v mnoha divadlech pro děti u nás i v zahraničí, v posledních letech převážně v Polsku. Jejím cílem je vytvořit z muzea zajímavé, dynamické a příjemné místo, kam se návštěvníci budou rádi vracet. Ráda by chrudimské Muzeum loutkářských kultur více přiblížila idejím, se kterými bylo založeno: totiž být nejen národním, ale i mezinárodním centrem loutkářské kultury.

Aktuálním největším úspěchem muzea je získání finanční podpory od Ministerstva kultury na zakoupení velké kolekce marionet a kulis kočovných loutkářů, která byla do expozice nazvané Z loutkářova pakováku doposud pouze zapůjčena. Výstava je k vidění v muzeu do 20. listopadu 2011. Soubor tvoří 43 marionet významných řezbářů (například Adámka, Allesiho, Koppa), anonymní řezby i několik řezeb naivních. Další součástí jsou na plátně malované dekorace, jejichž autorem je pravděpodobně Jindřich Boška z Vlachova Březí. Termín „pakovák“ označoval vůz kočovného loutkáře, ve kterém se divadlo přepravovalo.

Muzeum loutkářských kultur sídlí v krásném renesančním Mydlářovském domě. Před nedávnem byly zahájeny celkové opravy jeho severních fasád. Jedná se o náročnou rekonstrukci nejen omítek, ale hlavně kamenných prvků. Konkurz na provedení prací vyhrála firma akademického sochaře Reného Tikala a opravy by měly být dokončeny v červnu 2012. V příštím roce pak budou práce pokračovat opravou fasád na jižní straně nad terasou a hned po jejich dokončení muzeum nabídne návštěvníkům i bohaté využití dosud zavřené terasy. Do budoucna se chystá i rekonstrukce vnitřních prostor tak, aby vynikly renesanční interiéry v plné kráse.

„Mydlářovský dům, kde sídlí naše muzeum, je zvnějšku jedním z nejkrásnějších a nejpodivuhodnějších domů ve střední Evropě. Chtěla bych, aby se jím stal i uvnitř, aby sem lidé vstoupili – a byli okouzleni, třeba podobně jako na dobrém divadle. Nelze říct přesně, co to je, čím jsou okouzleni, přitahováni, ale to je na divadle právě to magické. Chtěla bych i magické muzeum,“ svěřila se Simona Chalupová.

Kromě stavebních úprav prochází muzeum i vnitřní reorganizací. Vzniká nový pedagogický ateliér, který budou moci využít školy, skupiny nebo i rodiče s dětmi. Již během listopadu a prosince budou každou sobotu probíhat tematické workshopy a každou neděli divadelní představení. Zahájíme i pravidelné projekce loutkových filmů. Pro uzavřené skupiny se chystají speciální večerní komentované prohlídky s výstupem na věžičku Mydlářovského domu.

Jako předvánoční překvapení se připravuje výjimečná výstava Barokní loutka (8. 12. 2011–8. 1. 2012), která završí letošní Rok baroka probíhající v Chrudimi. Začátkem roku 2012 bude muzeum na několik měsíců uzavřeno z důvodu přeměny stálé expozice. Záměr je prezentovat sbírku způsobem přitažlivým nejen pro širokou veřejnost, ale i pro odborníky. Nová expozice poskytne ucelený přehled o vývoji českého loutkářství a větší prostor dostane i zahraniční sbírka muzea. Nová roční výstava Alois Tománek – Pavel Kalfus: Společně, každý svou cestou, v místě bývalé galerie muzea, představí tvorbu těchto dvou scénografů. Připravují se i pravidelné „mini výstavy“, na kterých muzeum představí vybrané poklady ze svých sbírek v širokých souvislostech a s podrobnými informacemi. První takovou výstavou bude právě „Barokní loutka“ (nejen z naší sbírky), následovat budou výstavy věnované Jiřímu Trnkovi, Josefu Váchalovi, loutkám rodiny Kopeckých. O prázdninách vystavíme kolekci kašpárků ze své sbírky. V roce 2012 muzeum oslaví 40. výročí založení a u této příležitosti se bude konat řada nejrůznějších akcí, jednou z nich je například loutkářský jarmark 23. 6. 2012, na který jste, stejně jako na naše výstavy, srdečně zváni.

Aktuální rozpis workshopů a divadelních představení na listopad a prosinec, stejně tak i veškeré změny a programy sledujte na stránkách www.puppets.cz.

Loutkář 5/2011, s. 308.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.