Loutkar.online

Šrámek, Vratislav: Závěrečné slovo předsedy poroty 60. loutkářské Chrudimi

Vážení a přemilí účastníci jubilejní 60. Loutkářské Chrudimi,

jako porota jsme na veřejných diskusích každou debatu o konkrétním představení začínali „výkopem“ témat, která jsme považovali za důležitá.

Míč byl ve „hře“, kterou jsme společně „hráli“ pro náš společný zájem, a tím věřím, že bude, divadlo s loutkou. Pozice, ze které jsme se k vám – členům divadelních souborů – snažili mluvit, je společná pro profesionály i amatéry. Je to fantazie, inspirace, pokora a zodpovědnost vůči tomu, co na divadle děláme. Žádná všespasitelná pravidla a zaručené návody, jak „je to správně“, neexistují, i když by bylo náramně jednoduché to takto pojmout.

Jako člen několika posledních porot, letos jako její předseda a zároveň profesí muzikant si dovolím ten „poslední výkop“ pojmout v hudebním podobenství fugy s jejími částmi – expozice, provedení, repríza. Všichni, co děláme divadlo s loutkou, jsme součástí polyfonie divadelních jazyků, stylů a žánrů. Autoři jednotlivých složek divadelního výrazu pak jednotlivými hlasy inscenačního kontrapunktu.

Mluvím proto o fuze, v jejíž expozici předkládáme tato témata:

víra v magii a moc loutky – s protivětou – ve všech jejích podobách;

pokora a odpovědnost vůči těm, pro něž divadlo chci hrát, a vůči tomu, co na divadle dělám – s protivětou, že to není ani zbabělost, ani impotence;

občasná lehkost bytí loutkového divadla pro děti – s protivětou: taky jsme byli dětmi a zase jimi budeme;

inspiraci, fantazii někdy neporučíš – s protivětou, že ilustrace je jen jednou z možností sdělování (konec konců jsme jí obklopeni), ale divadlo má i jiné, silnější možnosti sdělování, jen jim věřit;

* divadelníkovo srdce, myšlení, tělo, ruce jsou nesmírně citlivou anténou, která vysílá i přijímá, přijímá i vysílá…

Provedení této fugy je otázkou věcí příštích, je na nás všech.

A repríza? Až nastane její čas, nahradí ji nová expozice k této věčné fuze všech typů a žánrů loutkového divadla. Ale pouze potud, pokud nastane provedení té současné.

Porota 60. Loutkářské Chrudimi všem souborům děkuje za společnou „jam session“ a věříme, že ta příští přinese spoustu nové „muziky“ v opravdu plném aranžmá všech hlasů. Pak budeme moci Loutkářské Chrudimi popřát minimálně dalších 60 let.

Loutkář 4/2011, s. 187.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.