Loutkar.online

nm: UNIMA

Letošní Světový festival loutkového divadla v Charleville-Mézières (16. – 25. 9. 2011) bude slavit hned několikráte – 50 let své existence spojené se jménem dlouholetého generálního sekretáře UNIMA Jacquese Félixe a 30 let, které uplynuly od založení Mezinárodního loutkářského institutu (opět spojeném zejména se jmény Jacquese Félixe, Margarety Niculescu, ale z českých pedagogů působících dlouhodobě na této škole i Jana Dvořáka a prof. Josefa Krofty).

Při příležitosti konání festivalu se – jak už bývá zvykem – sejde i exekutiva UNIMA, kde budou před kongresem, který se bude konat v čínském Chengdu 28. 5. – 4. 6. 2012, předsedové jednotlivých komisí podávat přehled svých aktivit. Nejpodstatnějším úkolem bude revize příprav anglické (a španělské!) verze Světové loutkářské encyklopedie (ke spolupráci na ní vyzvala jak Komise pro publikace a komunikaci, tak generální sekretář UNIMA všechna zúčastněná centra) a vytvoření aktualizovaného a přehledného seznamu loutkářských festivalů ve světě.

Jak jsme už v Loutkáři psali, velká část oficiálního festivalového programu je tentokráte věnovaná českému loutkovému divadlu. Z českých souborů se ho zúčastní Divadlo bratří Formanů (Obludárium), Naivní divadlo Liberec (Labutí jezírko), Divadlo Alfa představí svého Jamese Blonda a v Charleville oblíbený Teátr Víti Marčíka Sněhurku.

Součástí české reprezentace bude i výstava Loutky po roce nula pořádaná Institutem umění-Divadelním ústavem v Praze za spolupráce českých profesionálních souborů a nezávislých skupin. Vernisáž je plánována na zahájení festivalu 16. září v Hotel de ville v Mézières – přímo naproti prostoru, ve kterém bude v následujících dnech stát magický stan Divadla bratří Formanů.

Loutkář 4/2011, s. 164.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.