Loutkar.online

Malíková, Nina: Úvodník

Vážení čtenáři, milí přátelé,

hned první týdny nového roku nezačaly pro české loutkářství dobře, a tak se mi optimistické řádky, které by vás měly povzbudit a navnadit na další ročník tohoto bezmála stoletého časopisu nějak nedaří. V neradostných okamžicích přišlo do redakce jako na zavolanou již tradiční poselství k Mezinárodnímu dni loutkového divadla (slaví se na první jarní den) tentokráte od čestného prezidenta UNIMA prof. Henryka Jurkowského, kterého není třeba v České republice dlouze představovat. A tak mi dovolte citaci z jeho textu, jehož plné znění přinášíme na našich webových stránkách i na stránkách UNIMA www.divadlo.cz/unima.

„[…] Obrazy a metafory, které byly kdysi charakteristickým rysem každého typu loutky a které tyto typy od sebe oddělovaly, se dnes staly zdrojem výrazu každého jednotlivého loutkáře. Vytvořil se tak nový jediný, poetický jazyk, jenž nezávisí jen na obecné tradici, ale i na talentu umělce a jeho individuální tvořivosti. Sjednocování způsobů vyjádření vede k dalšímu odlišování. Naše mcluhanovská globální vesnice se stala vlastním protikladem. Různé způsoby vyjádření se staly nástroji individuálního jazyka, který bude vždy upřednostňovat originální řešení. Tradice loutkového divadla samozřejmě nikam nezmizela. Doufejme, že zde vždy zůstane jako něco cenného, na co se můžeme vždy obrátit.“

A právě inspirativní spojení loutkářské tradice i současné tvorby, toho společného i umělecky individuálního bychom vám chtěli na stránkách Loutkáře i v roce 2011 zprostředkovat.

Loutkář 1/2011, s. 1.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.