Loutkar.online

nm; jd: UNIMA

UNIMA

Zemřeli

10. května 2010 zemřel po dlouhé nemoci ve věku 73 let belgický loutkář Hubert Roman, dlouholetý aktivní člen UNIMA, člen exekutivy UNIMA do r. 2000 a hlavně velký přítel českého loutkářství. Do tajů loutkářského řemesla ho ještě jako mladého zapáleného amatérského loutkáře zasvěcoval při jeho studijním pobytu v Praze Zdeněk Bezděk, přátelství ho pojilo i s Janem Dvořákem. Patřil k těm nejmladším ze „staré gardy“ UNIMA. Na velmi vážná a někdy i konfrontační zasedání UNIMA (ať už šlo o schůze exekutivy nebo kongresy) přinášel se svým příslovečným humorem optimismus, smysl pro realitu a většinou i smírná řešení. Byl výborným hercem a spolehlivým, laskavým přítelem.

-nm-

SLAVNOST UNIMA/UNIMA FESTUM

Od roku 2006 se již popáté květnové datum založení mezinárodní organizace loutkářů UNIMA (20. 5. 1929) stalo záminkou k přátelskému setkání příznivců loutkového divadla v Centru českého loutkářství v areálu Říše loutek v pražské Žatecké ulici, kde pamětní deska, připomínající tuto významnou kulturní událost, přitahuje stále více uměnímilovných zájemců o loutky ze světa a stává se terčem již každodenní střelby z objektivů kamer.

Hlavní organizátor – Národní divadlo marionet (ve spolupráci s Českým střediskem UNIMA) – však byl tentokráte přinucen přesunout akci z tradičního data až na 31. 5., protože s volbou tématu Ozvěny EXPA se muselo vyčkat, až dorazí inventář z Šanghaje. Na programu ve znamení české loutkářské účasti na EXPO byl především odpolední výběr ukázek z vystoupení Národního divadla marionet, např. z Loutkového varieté tvůrců Josefa Piknera a Bohumíra Koubka nebo z výstupů historických varietních marionet ze sbírky ing. Jiřího Vorla, doplněný projekcí z tohoto turné a besedou s účastníky. Po vernisáži fotografií na téma Loutky na EXPO 2010 ve foyer Říše loutek se v hlavním večerním čase uskutečnilo slavnostní představení marionetářského hitu Don Giovanni a následné posezení na počest pětasedmdesátin tvůrce tohoto fenoménu Karla Brožka. Dodejme, že se Slavnost UNIMA mohla uskutečnit také pro podporu Hlavního města Prahy.

-jd-

Loutkář 3/2010, s. 104.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.