Loutkar.online

Malíková, Nina: Odešla legenda kanadského loutkového divadla

5. 1. 2010 zemřela ve věku 86 let Micheline Legendre, hudebnice, historička, profesorka umělecké akademie a autorka.

Hrála zásadní roli v rozvoji loutkářského umění v Québecku i v Kanadě. Se svojí skupinou Les Marionnettes de Montréal založenou v r. 1948, byla první, kdo uvedl kanadskou produkci na mezinárodní scénu. Micheline zároveň formovala celou generaci loutkářů.

Do loutkářského umění ji zasvětil v r. 1945 německý loutkář Albert Wolff, Micheline pak v letech 1951 a 1952 pokračovala ve svém vzdělávání v tomto oboru v Paříži a v Evropě.

Hrála jedině s marionetami, vytvořila 65 inscenací, které uvedla Kanadě a v zahraničí. Tvořila pro divadlo, televizi i film. Byla velmi činná jako organizátorka i na mezinárodním poli, účastnila se řady kongresů, kulturních delegací, výstav a organizovala v r. 1967 u příležitosti světové výstavy první mezinárodní loutkářský festival v Kanadě.

Byla nositelkou významných kanadských vyznamenání a řádů, v r. 2000 se stala čestnou členkou UNIMA.

Je autorkou publikace Marionnettes, Art et Tradition, která vyšla v r. 1986.

Měla jsem možno se s touto drobnou, křehkou ženou, i v pokročilém věku plnou dívčího půvabu, setkat na kongresu UNIMA v Magdeburku v r. 2000, kdy agilní kanadští reprezentanti UNIMA uspořádali na její počest slavnostní odpoledne, které bylo vlastně téměř jediným neformálním setkáním na jinak poměrně společensky studeném kongresu. Druhé setkání bylo vlastně nepřímé, a to když mi o ní v Montréalu vyprávěla Claire Voisard, kterou k loutkovému divadlu přivedla právě Micheline Legendre a inspirovala i její cestu za studiemi do Prahy. To třetí setkání bylo před dvěma lety na loutkářském festivalu v Saquenay, kdy v jiné interpretaci v několika představeních znovu ožila postavička Bobinette, kterou se Micheline zapsala do historie i srdcí nejen kanadských dětských televizních diváků.

Loutkář 2/2010, s. 68.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.