Loutkar.online

Veřmířovská, Marie: Celostátní přehlídka sokolských loutkových divadel 2009

V loutkovém divadle Sokola Přerov se od roku 2003 scházejí v dvouletých časových periodách sokolská loutková divadla z celé naší republiky. Přehlídky sokolské se tak střídají s Loutkářskými Letnicemi, na kterých se představují i nesokolské soubory.

V letošním roce jsme tedy uvítali asi 150 účinkujících spolu s čtyřčlennou odbornou porotou. V porotě se objevily osobnosti známé v loutkářském světě, a to naši dlouholetí přátelé a potomci legendárního loutkáře, Matěj a Mirka Kopečtí, dále Jan Pém, předseda SAL SČDO a Hana Kalašová, oba členové předsednictva divadelních ochotníků. Tedy porota velmi fundovaná i shovívavá, s hlavním cílem podpořit a pomoci dobrými radami amatérské scéně v profesním růstu.

K témuž pak byl zaměřen sobotní seminář O světle na jevišti, který vedl a na speciální otázky z řad účinkujících pak odpovídal Jan Müller, člen loutkového divadla Bubeníček Sokola Královské Vinohrady, a také člověk nadmíru profesní – kameraman animovaného filmu.

Samotný Přerov pak přivítal účastníky téměř tradičním pěkným počasím, dobrým jídlem a tentokrát větším zájmem z řady divácké veřejnosti. A tak na naše oficiální zahájení nám přišel popřát všechno nejlepší i náš přerovský primátor a senátor a také bývalý člen našeho LD ing. Jiří Lajtoch, pozdrav jsem pak tlumočila i od poslance pana Jindřicha Valacha, bývalého starosty města a JUDr. Petra Dutka, který nás rovněž jako starosta podporoval a ode všech dalších našich sponzorů a mediálních partnerů, kteří se tohoto zahájení účastnili. Starosta Sokola Přerov br. ing. Vladimír Tabery jun.a br. Bohuslav Domanský pak reprezentovali naši domácí obec sokolskou.

Jako první se představili domácí, tedy Přerovský Kašpárek. V režii Evy Černé a za asistence Petra Doudy, byla vybrána a sehrána Malíkova Pohádka z kouzelné obálky. Další na řadě pak bylo loutkové divadlo Na galerii Sokola Bystřice pod Hostýnem, které sehrálo pohádku O pyšné princezně s loutkami, které jim rádo zapůjčilo naše divadlo. Sokol Královské Vinohrady Bubeníček přivezl klasiku: Kocour v botách. Loutky, scéna, osvětlení, dekorace, to vše dohromady tvoří krásnou pohádkovou podívanou se šťastným koncem. Sokol Hostivař loutkové divadlo Frydolín nám bezesporu představilo ve své inscenaci Obr Otesan se svými „manekýny ušitými na míru“ příjemnou změnu. Černí vodiči a pěkné autorské loutkové figuríny, to bylo i něco navíc: pěkná ukázka, jak hrát jednoduše, moderně a srozumitelně loutkové divadlo.

Sokol Velké Popovice u nás uvedl Bezhlavého rytíře, klasiku, kterou hráli s obrovskou chutí a nadšením a soubor Sokol Bzenec – loutkové divadlo Kašpárek v inscenaci Jak Kašpárek roztočil čerty znovu představil dětem oblíbeného hrdinu – tento nedostižný vzor v legracích i taškařicích. Další přátelé, tentokráte z loutkového divadla Sokol Uherské Hradiště, nám ukázali svou pečlivou loutkářskou práci v inscenaci pohádky Honza u krále aneb Kouzelná píšťalka. Pohádka se dětem moc líbila a herci si odnesli vřelý potlesk, a také náš obdiv za dnes už vlastně „husarský kousek“, kdy si principálka souboru s dětmi o přestávce dokonce zacvičila!

Maňáskové divadlo Sokolíček Sokola Vyškov přijelo s pohádkou Jak Madlenka ke štěstí přišla s klasickou milou vypravěčkou, která děti dovedla naladit i pořádně napnout. Sokol Valašské Meziříčí – Pimprlata jsou divadlem ještě mladým, ale učícím se velmi rychle, a tak se jim pohádka Zapomenutý rytíř aneb Kouzelná kytička nejen povedla, ale toto romanticko-harmonické představení sklidilo potlesk, který byl zaslouženou odměnou za jejich poctivou snahu.

Jedna přehlídka končí a „dá-li Pán Bůh“, další nás čeká zase za rok. Tak tedy loutkovému divadlu „na zdar“!

Marie Veřmířovská, principálka loutkového divadla Přerovský Kašpárek, Sokol Přerov

Loutkář 4/2009, s. 155.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.