Loutkar.online

Gregarová, Naďa: Loutkářská konzervatoř v Jaroměři - cesta vzniku loutkové inscenace

Jaroměřská konzervatoř je určena začátečníkům i těm, kteří loutkové divadlo třeba i dlouho hrají. Jejími lektory jsou Karel Šefrna (Céčko Svitavy) a Jiří Polehňa (Jesličky Hradec Králové). Témata a náplně dílen jsou např. jak připravit z kvalitní literární předlohy text, který by se dal použít jako základ loutkové inscenace, výroba loutek, povídání o režii inscenace a o divadelní muzice – jak psát a skládat písničky, a budeme se snažit naše loutky naučit, aby si s námi povídaly, aby slyšely a viděly, aby vnímaly vůně světa a aby měly chuť nám na odchodu podat ruku. Prostě aby měly všech pět smyslů.

Dílna byla zahájena v 1. pololetí r. 2007, kdy se uskutečnila 4 víkendové setkání, následovalo týdenní soustředění při Loutkářské Chrudimi a prezentace práce dílny – inscenace Srdce víc než noha na téma pohádky O Rudovousovi z knihy Kočičí král.

Frekventanti i lektoři se rozhodli pokračovat, vybrali si další text a mají v plánu celou práci uzavřít soutěžním představením na Krajské loutkářské přehlídce v Hradci Králové s postupem na Loutkářskou Chrudim. Ve 2. pololetí 2007 se uskutečnila další tři víkendová soustředění a na rok 2008 jsou naplánované 3 termíny: 18. – 20. ledna, 15. – 17. února, 7. – 9. března, 4. – 6. dubna (loutkářská přehlídka).

Loutkář 1/2008, s. 8.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.