Loutkar.online

vkw: Říše loutek v Banátu

Říše loutek v Banátu

Pejsek a kočička Josefa Čapka se s inscenací pražské Říše loutek vypravili koncem června 2007 až do Banátu. Potěšili tam nejen děti, ale i četné dospělé v českých vesnicích Svatá Helena, Gernik, Rovensko a také v krajanské komunitě v srbské Kruštici. Aby jim nebylo v cizině smutno, vzali s sebou muzikanty ze Základní umělecké školy v Praze 8. Loutkové divadlo tam na pomezí Rumunska a Srbska viděli poprvé. A že to byl zážitek, o tom svědčí např. tento dopis, který pejsek a kočička dostali od malé divačky:

„Milá kočičko a pejsku, posíláme vám pozdrav z Gerniku, z Rumunska. Líbí se mi, jak si vy dva spolu hospodaříte. Pokusila jsem se namočit bráchu a zkusit s ním umýt podlahu, jak to udělala kočička s pejskem, ale on mě praštil. Vždycky jsem si myslela, že pejsek s kočičkou spolu nikdy nevyjdou. Že se jeden druhého z chlupů otrhají. Ale vy jste prima pártie. Ostatní pejsci a kočičky by si taky měli takhle rozumět. To vaše divadlo bylo skvělý, ale já nevím, jak jste se vy dva spolu seznámili. Jak to všechno začalo? Jste novomanželé? Kdy jste měli svatbu? A jestli jste ji ještě neměli, tak mě na pozvite. Přinesu vám myšku a buřty. Udělali byste mi radost, kdybyste se oddávali přímo u nás. Budu se na vás těšit. Ahoj, Katka.“

Na začátku nové sezóny bude v předsálí Říše loutek výstava fotografií Štefana Berece z tohoto nevšedního zájezdu.

Loutkář 4/2007, s. 154.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.